dilluns, 9 de maig del 2011

Tema 14. L'obra teatral de Benet i Jornet

TEMA 14

Explica l’obra teatral de Josep Maria Benet i Jornet i la seua relació amb el món audiovisual

Benet i Jornet és un autor teatral que ha aconseguit una enorme popularitat. Les seues obres tenen un caire realista i es basen sovint en tècniques d'origen literari (fulletó, ciència-ficció, còmic, etc.)

Un tema important en l’obra de Benet i Jornet és el retrat de la generació que va viure la postguerra i les seues limitacions, que van veure la seua vida escapçada, i denuncia l’actitud d’aquells que una vegada van aconseguir el benestar econòmic i una posició s’oblidaren de les penúries que havien passat. Són bres com: Berenàveu a les fosques, La desaparició de Wendy, Quan la ràdio parlava de Franco, E.R, Testament.

Benet i Jornet ha estat un divulgador del teatre i de la literatura dels quals ha fet adaptacions cinematrogràfiques. Però si avui dia és conegut és per ser el creador dels serials televisius en català de gran audiència: Poble Nou, Rosa, Nissaga de Poder, Laberint d'ombres, Ventdelplà i El cor de la ciutat.

Les telenovel•les se situen a Barcelona o llocs indeterminats de Catalunya. La seua estructura gira sobre una trama central (canvi de fortuna d’una família, evolució d’un negoci, la vida de diverses persones, etc.) al voltant de la qual s’articulen altres històries perifèriques. Així, van aparèixer divorcis, adulteris, paternitats no reconegudes, homosexuals i preocupacions socials com ara la sida. Es tractava d'un híbrid entre el relat de costums i l'estil fulletonesc. Per altra banda, aquest serials tenen la voluntat de contribuir a la integració social i cultural i, alhora, vol transmetre valors tolerants a través de la història dels personatges.

La gran aportació de Benet i Jornet és haver estat capaç de crear un model autòcton de sèrie de televisió que, a més de ser de qualitat, ha esdevingut molt popular.

@Miquel Roda

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada