dimarts, 16 de març del 2010

Enric Valor

Tema 2
Explica les característiques més importants de l’obra literària d’Enric Valor.
L’obra d’Enric Valor consta de dues grans aportacions: un conjunt de rondalles agrupades sota el títol Les rondalles valencianes i les novel·les, a destacar L’ambició d’Aleix i Sense la terra promesa.

En la seua prosa, Valor usa la tècnica del narrador omniscient i subjectiu. Escriu amb un estil acurat: la precisió, la minuciositat i l’exactitud pel detall són característics. A més, empra recursos del llenguatge oral que provenen directament de la tradició popular. Construeix així un model de llengua literària ric i equilibrat.

Les rondalles valencianes estan confegides a partir de narracions de procedència oral, sobre les quals opera una profunda transformació i reformulació en l’estructura, les situacions i els personatges.

En les novel·les, en canvi, Enric Valor aboca les seues experiències biogràfiques i els seus coneixements de la terra. Tot i que usa la narració en primera persona, els veritables protagonistes són, però, la col·lectivitat, algunes famílies, la natura, la muntanya i el camp i la llengua.

Valor pretén fer la crònica d’un període històric –sobretot, la primera meitat del segle XX-, també d’un espai, que Valor recrea sota el nom de Cassana, en el qual el paisatge, la geografia, la fauna i la botànica de les comarques alacantines adquireixen una dimensión simbòlica. Així, per exemple, Sense la Terra Promesa és la crònica dels primers anys del segle XX i la Primera Guerra Mundial, a la Marina alicantina.

Enric Valor, en suma, és l’escriptor que crea un riquíssim registre literari i, alhora, entronca amb la tradició literària catalana dels segles XIX - Víctor Català, Narcís Oller- i del XX –Mercé Rodoreda i Llorenç Vilallonga.

@Miquel Roda

Nota sobre Enric Valor
http://ddd.uab.cat/pub/expbib/2000/enrval/
http://www.escriptors.cat/autors/valore/http://images.google.com/images?hl=ca
Enviat per Valencià a 2:48
Etiquetes de comentaris: 2n Batxillerat, E. Valor, lit. PAAU

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada